Onze slavernij geschiedenis gaat het komend jaar actueel worden, met de herdenking van 150 jaar afschaffing van slavernij op 1 juli 2013. GIDSnetwerk Rotterdam zal dan ook haar Prinsjesdag-event op 17 september 2012 wijden aan dit thema.
Kathleen Ferrier (CDA) zal in het plenaire gedeelte toelichten waarom kennis over dit deel van onze geschiedenis belangrijk is. Klaas van der Kamp (Raad van Kerken) licht toe waarom dit onderwerp relevant is voor de kerk. Diverse aspecten van de slavernij worden in interactieve workshops toegelicht.
GIDSnetwerk beoogt hiermee een bewustwording te creëren – juist ook binnen blank-kerkelijk kring – hoe e.e.a. vandaag de dag nog doorwerkt . Zodat de herdenking van de afschaffing in 2013 geen zaak van enkele bevolkingsgroepen zal worden, maar we toewerken naar een besef dat dit een geschiedenis is, die we samen delen.
Scots International Church. Schiedamsevest 121, Rotterdam
Maandag 17 september, 16.30 uur – 19:30
GESPREKSGROEPEN:
Belang van erkenning slavernijverleden door Klaas van der Kamp (Algemeen Secretaris Raad van Kerken)
Om het slavernijverleden een plaats te geven is erkenning nodig van het verleden. Is deze erkenning al voldoende aanwezig en hoe bereiken we dat?
Bruggen bouwen, wederzijdse acceptatie van het slavernijverleden door Rhoïnde Mijnals-Doth (dominee EBG Koningskerk, Amsterdam)
Het slavernijverleden is een gemeenschappelijke geschiedenis die we samen delen maar vaak heel anders beleven. Hoe kunnen we elkaar hierin leren kennen, elkaar erkennen en bouwen aan een gezamenlijke positieve toekomst van wederzijds respect en acceptatie.
Cynthia Ortega, Kathleen Ferrier en Rhoïnde Mijnals-Doth
Kennis delen over het slavernijverleden door Cynthia Ortega (CU, bestuurslid NiNsee)
Het slavernijverleden werkt nog steeds door in de huidige maatschappij. Wat weten we over het verleden en hoe kan kennis bijdragen aan verwerking van het verleden.
Schuld en vergeving door Wout Bouwman (Stichting Boete & Verzoening)
Het slavernijverleden is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Er zijn vreselijke dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren. Hoe erkennen we schuld, hoe vragen we vergeving en hoe schenken we vergeving.
‘Wat kunnen we ermee in Rotterdam?’ door Setkin Sies (voorzitter GIDSnetwerk R’dam), m.m.v. dominee Denny Zinhagel (EBG-kerk Rotterdam)
Reageer