De boekpresentatie 25 maart 2013 was bijzonder. Het eerste exemplaar gaf ik aan kleinzoon Elijah, en bijgaande foto haalde de krant! Rapper Rivelino Rigters performde voor het eerst zijn rap God is niet wit. Vervolgens hadden we een boeiende dialoog hoe we omgaan met het slavernijverleden en hoe dit doorwerkt naar vandaag de dag. Het gesprek ging door bij de hapjes en drankjes.

De zeventig aanwezigen konden reageren op panelleden Cynthia Ortega, Arjan Plaisier en Kno’Ledge Cesare. Dat deden ze! Zo zei een Surinaams-Nederlandse vrouw: ‘Wij delen ons geheim met jullie’. Dat raakte de host van de avond, de blanke dominee Stephen Overduin van de Kerk van de Nazarener. Hij mailde me later: “Het raakte me echt, dat die mevrouw zei dat we nu hun geheim weten. Het is een kwetsbaar gegeven dat veel gekleurde broeders en zusters van ons last hebben van het slavernij verleden. Dit is geen aanklacht, maar een persoonlijk gevoel dat ze met ons delen. Dit verandert de toon van de discussie 180 graden. Het wordt een persoonlijk gesprek, van hart tot hart. Niemand geeft zichzelf graag bloot, uit angst dat er misbruik van wordt gemaakt. Dus dit is echt bijzonder.”

God is niet wit; boekpresentatie & reacties 1Uitsluitingmechanismen werken ook door…

Het Reformatorisch Dagblad schreef een uitgebreid verslag onder de titel ‘Slavernijverleden blinde vlek kerk’. Een integer stuk, evenals eerdere artikelen in Nederlands Dagblad en Trouw. Mijn medeauteur Eva merkte echter terecht op: ‘Het gaat in die artikelen wel erg over de pijn van de gekleurden, blanken maken het zo het probleem van ‘de ander’.’ Daar heeft ze gelijk in. Het wordt spannend als we (ik praat hier als blanke) niet alleen die pijn gaan horen en zien – en erkennen dat we dit verleden onder het tapijt hebben gestopt (dat is al een hele stap!). Maar om verder aan vertrouwen te bouwen, is het ook belangrijk beter zicht te krijgen hoe superioriteitsgevoelens en uitsluitingmechanismen doorwerken naar vandaag de dag.

God is niet wit; boekpresentatie & reacties 2Dit kwam niet in de orde aan de artikelen in de media, wel in de feedback mail van Stephen. Hij schreef me: “Als de blanken iets zouden moeten doen, dan is het wel hun superioriteitsgevoel belijden. Want diep in het hart van de blanke, leeft toch echt wel de (koloniale) gedachte dat de eigen cultuur en manier van doen superieur is. Een berouw en een verontschuldiging is leeg, als we ons eigen superioriteitsgevoel niet onder ogen zien en ons daarvan bekeren. Overigens is onze cultuur ook zeker niet inferieur aan andere culturen. We staan naast elkaar en zijn gelijk.”

God is niet wit; boekpresentatie & reacties 3Met elkaar op weg

Mijn hoop is dat ons boek een aanzet geeft dat integere openheid mag groeien (ook in het publieke domein!) zodat pijn gedeeld kan worden, gevoelens van superioriteit en inferioriteit erkend, evenals – wederzijds – wantrouwen. Zodat vertrouwen kan groeien, we dichter bij elkaar komen en uitsluitingmechanismen afbrokkelen. Er is nog best een weg te gaan! Maar ondanks dat het slavernijverleden me soms sober stemt, geniet ik ook! Ik geniet van de openheid, eerlijkheid en integriteit van gekleurde broers en zussen – evenals van blanken – zoals Stephen. Op deze manier raken we elkaars hart. Dat gaat diep en dat is bijzonder.

(€ 16,95 excl verzendkosten)

Tekst rap Rivelino Rigters.

Link artikel Reformatorisch Dagblad > ‘Slavernijverleden blinde vlek kerk’

Zie ook artikelen over ‘God is niet wit’ > Nederlands Dagblad (23 mrt) ‘Christenen mentaal nog verstrikt in slavernij’ 

Trouw (26 maart) > ‘Pijnlijk; kerk hield Nederlandse slavernij in stand’ 

 

NEEM EEN KIJKJE OP DE SITE GODISNIETWIT www.godisnietwit.nl  

Het boek / project in het kort

In God is niet wit nemen we je mee op ontdekkingstocht door de geschiedenis van ons slavernijverleden en laten zien hoe dit nog doorwerkt in onze samenleving. Door middel van historische kennisoverdracht en persoonlijke gesprekken met bekenden en minderbekenden – gekleurd en blank.

Met o.a. Kathleen Ferrier, Arjan Plaisier, Jörgen Raymann, Klaas van der Kamp, Frank Dragtenstein, Antonie Fountain, Rhoïnde Mijnals-Doth, Manuela Kalsky, Glenn Helberg, Rivelino Rigters en Kno’Ledge Cesare. De auteurs sporen aan tot bezinning, erkenning en verzoening zodat we samen op een eerlijke en open manier kunnen bouwen aan de toekomst.

Breder bewustwordingsproject

Eerder schreef ik God in de stad. Ook dit boekproject is geboren vanuit betrokkenheid bij de stad en geïnitieerd door GIDSnetwerk (Rotterdam). God is niet wit werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Herdenking Slavernijverleden en Stichting Kerk en Wereld. Het boek is onderdeel van een breder initiatief rondom bewustwording van het slavernijverleden. Zoals het initiëren van dialogen, het schrijven van artikelen en een interactieve website www.godisnietwit.nl