“Toen de buschauffeur niet wilde stoppen, werd het zwart voor mijn ogen,” vertelde een Surinaams-Nederlandse vriend. “Ik kreeg flashbacks van allerlei racistische voorvallen, en voelde een enorme woede in me opkomen.” 

Mensen vanuit verre landen zijn in onze steden neergestreken. Mét hun geschiedenis; hun collectieve herinnering. Bij mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën, is die verweven met de blanke, West-Europese geschiedenis. De collectieve herinnering kent twee kanten en kleurt onze interactie met elkaar, maar de gemiddelde blanke is zich hier amper van bewust van de gekleurde versie van de geschiedenis.

Het boek God is niet wit. Ons slavernijverleden; wat doen we ermee? wil het bewustzijn rondom de geschiedenis verbreden en zodoende bijdragen aan het vormen van een gezamenlijke collectieve herinnering. Want het slavernijverleden, is ook de geschiedenis van de blanke.

Belang van erkenning

Het is daarbij belangrijk dat wij als blanken erkennen hoe mensonwaardig we met gekleurde medemensen zijn omgegaan, zodat mijn Surinaams-Nederlanse vriend mag weten ‘ik ben niet gek’ als hij woede in zich voelt opkomen bij ‘plagerijtjes’ door een irritante buschauffeur. De erkenning van blanken over gemaakte fouten, zal ook vertrouwen in elkaar kunnen herstellen. Dat is mijn hoop en mijn missie, middels het boek en bewustwordingsproject ‘God is niet wit’.

Wil je het boek bestellen? Stuur dan een mailtje met je adres (€ 16,95)

Het boek stond centraal bij ‘Schepper & co aan tafel’ (NCRV).

Zie uitzending gemist.