Wat kenmerkt Johan Mekke?  Waarom voelen kinderen zich zo veilig bij hem? 

0-00-achterflap-foto-johanJohan Mekke vindt briefjes in de heg van zijn tuin. Op en buiten de club komen kinderen bij hem met hun kleine en grote zorgen. Van weggelopen hamsters en onvoldoendes voor repetities, tot vragen als: “Ome Johan, morgen moet ik voor de rechter tegen mijn vader getuigen. Wilt u voor me bidden?”

Duizenden kinderen in Rotterdam-Zuid hebben de Super Power Kinderclub bezocht. Johan was niet alleen de initiatiefnemer en drijvende kracht achter de club, maar hij was ook een vertrouwensman voor kinderen. Vooral voor kinderen met een achterstandspositie. Bij hem voelden ze zich veilig: gezien, gekend, geliefd.

102_8560-version-2

Wat verklaart die aantrekkingskracht? Dat ontdek je gaandeweg uit de verhalen die in dit boek worden verteld. Daarin zijn vier motieven te herkennen:

Vechten voor kinderen – Het eerste deel vertelt het veelbewogen levensverhaal van Johan Mekke, een Rotterdamse bouwvakker. Hij wordt met klompvoeten geboren. Deze handicap vormt hem en hij wordt een vechter. Als kind, maar ook als jongeman heeft hij een kort lontje. Een vechtpartijtje schuwt hij niet, noch op straat, noch in de kerk. Echter, mede door ontmoetingen met God, gaat deze strijder zijn energie meer en meer richten op een inzet voor kinderen. Zij voelen en ervaren: ‘Ome Johan neemt het voor me op.’

Johan Mekke en Super Power KinderclubIdentificeren met achtergestelde kinderen – Door zijn handicap weet Johan als geen ander hoe het voelt om buiten de boot te vallen. Ook hij ligt als kind ’s avonds in bed te huilen. Ook hij ligt als tiener overhoop met de politie. Hij heeft de pijn en de frustratie van een achterstandspositie aan den lijve ondervonden en kan zich daardoor identificeren met kinderen in een vergelijkbare positie. Hij kent iets van hun pijn, verdriet en frustratie.

Vragen rondom leed – Johan kent God en wandelt met God, maar die weg is vol vragen. Hij worstelt zijn leven lang met ‘de Onbegrijpelijke’. Als twintiger kiest hij ervoor om God te volgen en zijn voeten worden wonderlijk genezen. Echter een jaar later krijgt hij een ongeluk, waardoor hij weer aan diezelfde voeten moet worden geopereerd. Hij is terug bij af. Leed treft hem en op latere leeftijd krijgt hij zelfs een vreselijke ziekte. Waarom? Johan krijgt geen antwoorden. Het volgen van God is geen verzekering tegen rampspoed. Met christelijke clichés als ‘God doet alles medewerken ten goede’ of ‘Je geloof kan bergen verzetten’ kan Johan niets. Wat heeft een kind die zijn moeder heeft opgevangen nadat zij door haar man was neergestoken, aan dergelijk vermaningen? Waarom krijgt het ene kind zoveel leed te verduren en het andere niet? Zijn eigen worstelingen maken Johan onbevooroordeeld. Hij huilt met kinderen mee, luistert, wil er voor hen zijn en hen eenvoudigweg bij Jezus brengen.

Johan MekkeKind onder de kinderen – Dit boek vertelt het levensverhaal van een Rotterdamse bouwvakker, maar het is geen doorsnee bouwvakker! Deze werkman heeft een talent voor grappen, grollen en creatieve vertellingen – hij is vast en zeker een carrière in het theater misgelopen! Want, hoewel je dit boek niet met droge ogen uit kunt lezen, valt er ook veel te lachen om de fantasie van deze ‘kwajongen’. Want dat is een van Johans karakteristieken: hij is altijd kind gebleven onder de kinderen. Ze mogen bij Johan gek doen, lekker dollen en kind zijn.

Dit boek gaat over de onvolkomenheden in het leven en hoe die iemand vormen. Het gaat over een God die in die onvolkomenheden betrokken wil zijn. Een God die levens – inclusief de minpunten – wil inzetten, zodat zij zegen om zich heen kunnen verspreiden. Ondanks, of misschien wel dankzij, de rafelige randjes.

Het is een verhaal over een herkenbaar mensenleven. Wellicht met wat minder drama zou het ook ons verhaal kunnen zijn.

Gea Gort
Inleiding ‘Voor de kinderen van mijn stad’

Rotterdam, oktober 2017

Boek bestellen>>